Dahilde işleme rejimi yurt içi satışlar -Belgeden belgeye teslim
Dahilde işleme rejimi yurt içi satışlar-belgeden belgeye teslim uygulaması dahilinde , Dahilde İşleme İzin Belgesi sahibi Yan Sanayici/Sanayici firmaların yurt içinde yine Dahilde İşleme İzin belgesi olan başka bir firmaya işlem görmek üzere ihraç kayıtlı teslim yapması anlamına gelmektedir.
DİİB kapsamında Yurt içi teslim yapan firmanın kestiği yurt içi ihraç kayıtlı satış faturası bu firmanın ihracatı yerine geçmektedir.
Yurt içi Satışlarda yani Belgeden Belgeye Teslimlerde;
Satış yapan ve alım yapan iki firmanın sahip oldukları Dahilde İşleme İzin Belgelerinin sürelerinin birbirleri içine girmesi gerekmektedir.
Satıcı tarafından düzenlenen yurt içi satış faturası alım yapan firmanın yurt içi alım faturası olarak adlandırılır.
Satıcının düzenlediği yurt içi satış faturasının tarihi her iki firmanın belge süreleri içerisinde olması gerekmektedir.
Yurt içi satış yapan firma , satış faturalarını sisteme KDV’siz tutarları ile kaydetmesi gerekmektedir.
Satıcıdan gelen fatura alıcı tarafından sahip oldukları belge kapsamına yurt içi alım faturası olarak KDV’siz bedel üzerinden kaydettirilmesi gerekmektedir.
Yurt içi Satış faturası düzenleyen firma , satışını gerçekleştirdiği mamulün üretiminde ithal girdi ve yurt içinden temin ettiği girdileri kullanabilir. Bir başka değişle; yurt içi satış yapacak olan malların üretiminde KDV tecil-terkin sistemi ile yurt içinden almış olduğu malları üretiminde kullanabilir. (01.10.2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazete 2014/5 sayılı tebliğ ile değiştirilmiştir.)
Satıcı tarafından düzenlenen yurt içi satış faturasının bu firmanın fiili ihracatı sayılabilmesi için, alım yapan firmanın bu girdiyi kullanarak ürettiği malın ihracatını gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
Yurt içi satış gerçekleştiren firmanın belge ihracat taahhüdünün kapatılması ancak alımı gerçekleştiren firmanın belge taahhüt hesabının kapatılması sonrası gerçekleşir.
Yurt içi satış yapan DİİB sahibi firmanın kendi belgesi üzerinde yapacağı revize ve süre talepleri teslim ettiği firmanın belgesinin performansı ile doğru orantılıdır.
DİİB kapsamında yurt içi teslim alan firmanın, alım yaptığı mal karşılığında gereken ihracatı yerine getirememesi yani müeyyideye düşmesi halinde , yurt içi satış yapan DİİB sahibi firmanın da özellikle başka ihracatları olmaması halinde düzenlediği yurt içi satış faturasının belge taahhüdüne sayılmamasına yani müeyyideye düşmesine neden olmaktadır.
ÖNEMLİ BİLGİ :
Belgeden belgeye teslim işlemlerinde her iki belgenin de takibinin bir arada yapılması önemli bir avantaj sağlayacaktır. Diğer taraftan ortaya çıkacak cezai durumların çözümü veya önceden tedbir alınması için yapılacaklar hakkında uzman görüşüne başvurmanızı tavsiye ederiz.
Kaynak : Dahilde işleme rejimi yurt içi satışlar -belgeden belgeye teslim
Dahilde İşleme Rejimi 2016/1 Tarım Genelgesi’nde Şeker kullanımı ile ilgili değişiklik yapılarak,
2006/12 Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 2016/1 sayılı Tarım Genelgesinde aşağıda yer alan
Yatırım Teşvik Belgesi işlemleri için Döner Sermaye İşletme Hesabına yatırılacak tutarlar 01.01.2022’den
Dahilde İşleme İzin Belgesi,Dahilde İşleme İzni, Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi COVID-19
Covid-19 Hibe Programı Kalkınma Ajansları, COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı adı altında, firmaların
Dijital Ortamda Interaktif Uzaktan Eğitimlerimizle Yanınızdayız Sizlere dilediğiniz ortamda bilgisayarınızın başında sınıf
Leave a Comment