Yatırım Teşvik Belgesi
Devletin yerli ve yabancı yatırımcıya, yatırım yapacakları bölgeye göre yapılacak yatırımın konusu ile ilişkili olarak değişen oranlarla oluşan maliyetlere destek vermesidir.
Yatırımı desteklenen faaliyetler arasında:
İmalat ve Hizmet, Turizm, Sanayi, Yabancı sermayeli yatırımlar, Kullanılmış Makine, Komple tesis yatırımı, Modernizasyon, Ürün Çeşitlendirme ve Kapasite artırımı yer almaktadır.
Teşvik Belgesi firmaya nakit verilmesi anlamına gelmemektedir. Ancak yatırımcının kasasından büyük miktarlarda nakit para çıkmasını önleyen tedbirlerden oluşur. Bunlar,
1- KDV Muafiyeti
2- Gümrük Vergileri Muafiyeti
3- Arsa tahsisi
4- KDV İndirimi
5- Kurumlar Vergisi İndirimi
6- SGK İşveren Desteği
7- SGK İşçi Payı Desteği
8- Faiz Desteği
şeklindedir.
** YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA BAZI MAKİNE VE TEÇHİZATLARA AVRUPA BİRLİĞİ SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE %20 İLA %50 ORANINDA HİBE VERMEKTEDİR.
Yukarıda anılan bu destekler yatırımın tabi olduğu yatırım cinsine mahiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Yatırım Teşvik Sisteminde;
1- Genel Teşvik
2- Bölgesel Teşvik
3- Öncelikli Yatırımlar (5. Bölge destekleri)
4- Stratejik Yatırımlar
5- Büyük Ölçekli Yatırımlar
yer almaktadır.
Teşvik Belgesi tasarrufları yatırıma yönlendirmek suretiyle, katma değeri yüksek, ileri ve uygun teknolojileri kullanarak bölgeler arası dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve uluslar arası rekabet gücü sağlamak için yatırımların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen bir belgedir. Yatırım Teşvik Belgesi alınması Devlet tarafından, yatırımcıya kredi verileceği anlamına gelmez. Ancak bazı destek unsurlarında kredi faizi desteği bulunmaktadır.
KOBİ Yatırım Teşvik belgesi ve Araştırma-geliştirme yatırımları, teknopark ve teknoparklarda yapılacak yatırımlar, çevre korumaya yönelik yatırımlar, hammaddelerini sözleşmeli üretim modeli ile temin eden tarımsal sanayi yatırımları, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu veya Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma kurumu tarafından belirlenen öncelikli teknoloji alanındaki yatırımlar, Bölgesel gelişmeye yönelik yatırımlar, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinden oluşan organize küçük sanayi bölgelerine taşınacak yatırımlar hariç,(Fon Kaynaklı Kredi olanağı mevcuttur.)
Yatırım yapan ve yaptığı yatırımların karakteristiği Yatırım Teşvik Mevzuatına uygun olan her yatırımcının yatırım teşvik belgesi alarak devlet yardımlarından faydalanması en doğal hakkıdır. Teşvik Belgesi sahibi olarak yapılacak yatırımda hem ulusal hem uluslar arası pazarlarda rekabet edebilme gücü yükseltilmiş olacaktır.
Dahilde İşleme Rejimi 2016/1 Tarım Genelgesi’nde Şeker kullanımı ile ilgili değişiklik yapılarak,
2006/12 Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 2016/1 sayılı Tarım Genelgesinde aşağıda yer alan
Yatırım Teşvik Belgesi işlemleri için Döner Sermaye İşletme Hesabına yatırılacak tutarlar 01.01.2022’den
Dahilde İşleme İzin Belgesi,Dahilde İşleme İzni, Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi COVID-19
Covid-19 Hibe Programı Kalkınma Ajansları, COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı adı altında, firmaların
Dijital Ortamda Interaktif Uzaktan Eğitimlerimizle Yanınızdayız Sizlere dilediğiniz ortamda bilgisayarınızın başında sınıf
Leave a Comment