İHRACAT 2007/2 TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK (DİİB’Lİ YURT İÇİ ALIMLARDA DÜZENLEME HK.)
Yurt içi Alım Faturalarından Doğacak Fazla Alım Revizeye konu edilmeksizin Müeyyideye Konu Olacaktır.
ÖNCEKİ UYGULAMA:
Dahilde İşleme İzin belgesi kapsamında yurt içi alımlarda aşım olması halinde, sonradan miktar artış revizesi yapılabilmekte ve müeyyide uygulanmadan belge taahhüt hesabı kapatılmaktaydı.
GEÇİCİ MADDE:
Ancak 2014/6 sayılı tebliğ ile 2007/2 sayılı tebliğe getirilen değişiklikte yayınlanan geçici madde ile, 01.05.2014 tarihinden önce yurt içi alım karşılığı aşım olması halinde, ancak revize talebinde bulunulabilecektir. Revize edilen miktar dikkate alınarak belge taahhüt hesabı kapatılabilecektir.
YENİ UYGULAMA:
12.09.2014 tarihinde yayımlanan İhracat: 2014/6 Tebliğ değişikliği ile, yurt içi alımlar da ithalat ile bir sarfiyatta değerlendirilerek ayırım yapılmaksızın, 01/05/2014 tarihinden sonra yapılan tüm fazla alımlar miktar aşımına sebep verecek ve müeyyideye tabi tutulacaktır.
ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Belge kapsamında yurt içi alım ve ithalat yaptığınız kalemler varsa, miktar aşımına sebep vermeyecek şekilde takibinin ve yönlendirmesinin yapılması önem arz etmektedir. Aksi halde müeyyide uygulayarak taahhüt hesabınız kapatılabilir. Bu nedenle, yurt içi alımlarınızın faturalarını belge kapanana kadar girilmesi süresini beklemeden, faturanın elinize ulaşmasının ardından sisteme girişinin yapılmasına ve eş zamanlı olarak yurt içi alımlarınız için YMM raporuna da baz oluşturacak şekilde ihracat beyannamesi bazında icmalini yaparak takibini yapmanız gerekmektedir. Sonuç olarak, faturaların zamanında sisteme girilmesi yeterli değildir. Çünkü yurt içi alımlarda Önceden İhracat sistemi geçerli olmadığından, kümülatif olarak bakıldığında hammadde sarfiyatta sorun olmadığı gözükmesine rağmen , fatura bazında ihracat beyannamesi icmali yapıldığında müeyyide ile karşılaşılabilir.
Yapılacak bu icmal , aynı zamanda yapılan yurt içi alımlar karşılığı ne kadar ihracata ihtiyacınız olduğunu gösterecek ve ithalatınızı da yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
Bu yöntem ile , Belgeniz kapsamında satır kodu bazında tahsis miktarlarının yeterli olup olmayacağının tespiti yapılarak ,ithalat beyanname ve/veya yurt içi alım fatura tarihinden önce, artış revizesi yapılması imkanını yaratacaktır. takibin sistematik bir şekilde , bahsedilen raporlama usulü ile takip edilmemesi halinde belgenizin Müeyyide ile kapatılması tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir.
İlgili dosyayı BURADAN indirebilirsiniz