Covid-19 Ekonomik Paket Teşvik Kredileri
COVİD-19 EKONOMİK PAKET- İhracatçı olan olmayan,esnaf,gerçek ve tüzel kişilerin faydalanacağı teşvikler devreye girmiştir.
COVİD-19 virüs salgını nedeni ile COVİD-19 EKONOMİK PAKET adı altında alınan bazı teşvik önlem ve kredileri aşağıda paylaşılmaktadır.
- İhracatçılara stok finansman desteği sağlanacak. (Gümrükte, antrepoda bekleyen mallar için alınan ücretlerin alınmaması planlanmakta , henüz uygulama esasları açıklanmadı konu takibimiz altındadır.)
- Nisan , Mayıs ve Haziran’da yapılması gereken muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler 6’şar ay ötelendi
- Korona virüsten etkilenen sektörler vergi ödemelerinde mücbir sebep hali kapsamına alındı
- Gelir vergisi mükellefi toplam 1,9 milyon vatandaş da “mücbir sebep” kapsamında
- 25 Mart’tan önceki karşılıksız çek, kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemediği için “kara liste” ye alınan vatandaşlar sicil affından yararlanacak.
- Konaklama vergisi 1 Ocak 2021’ e kadar uygulanmayacak.
- Nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faizleri ertelenecek ve gerektiğinde ilave finansman desteği
- 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli 100 Milyon limitli yıllık maliyet %7,5 olan İş’e Devam Kredi Desteği hayata geçirildi.
- Çalışma süresini geçici olarak azaltmak veya durdurmak zorunda kalan işletmelerin maliyetlerini düşürmek ve işçilere çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlamak için kısa çalışma ödeneği verilecek.
- İstihdamdaki sürekliliği temin için telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkarılacak.
Dünya’da ve ülkemizde etkisini gösteren Korona virüsü (Covid-19) tedbirleri kapsamında;
- Hazine ve Maliye Bakanlığınca sunulacak tüm sektörlerin yararlanabileceği 000 TL – 2.000.000 TL limitli sıfır faizli hazine kaynaklı kredi teşviği söz konudur.
Kredi limiti ihracat yapılan ülkelerin risk grubuna göre değişmektedir. Herhangi bir ülkeye miktarı fark etmeksizin ihracat yapan ya da Çin’den ithalat yapan firmaların sıfır faizli kredi limitleri ülkenin Korona virüsü risk grubuna göre 500.000 TL – 2.000.000 TL arasında Bakanlıkça belirlenecektir.
Kredi kullanımıyla ilgili bankalar ile anlaşma henüz sağlanmadığından banka listesi mevcut değildir. Bankalar ile anlaşma sağlanamazsa Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca başvurular kabul edilip ilgili hesap numaralarına aktarım yapılacak, takipleri Ziraat, Vakıf ya da Halkbank aracılığıyla yapılacaktır.
Bu kapsamda krediden yararlanacak ihracat yapan firmalar için öncelikle gerekli maddeler aşağıdadır;
- 2019 yılı tamamı ve Şubat 2020 sonuna kadar (01.01.2019 – 29.02.2020) gerçekleştirilen ihracat tutarlarınızı ülke bazında ayrılmış olarak excel formatında tarafımıza göndermenizi,
- Mart 2020’de ihracatınız varsa bu yalnızca bu ihracatlara ait beyanname görüntülerini iletmenizi, (1. Maddedeki tutara Mart 2020’de gerçekleştirilen ihracatlar veri olarak eklenmeyecektir.)
- İhracatçı birliklerinden “Performans Güvenilirlik formu”.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri doğrultusunda 25.03.2020 tarihinde “İş’e Devam Kredisi” adı altında yeni bir kredi paketi sunulmuştur.
VakıfBank, Ziraat Bankası, Halkbank ve katılım finans kuruluşları (Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım) aracılığı ile başta KOBİ’ler olmak üzere firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kredi kullandırılması sağlanacaktır.
Herhangi bir sektör ayrımı gözetmeksizin salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen tüm firmalar krediye başvurabilecektir. Ancak krediye başvuru yapabilmesi için firmanın Şubat ayı sonu itibarıyla kayıtlı çalışan sayılarında azaltma yapmamaları, işçi çıkartmamış olmaları gerekmektedir.
Teminat eksiği bulunan firmaların krediye erişimi için Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti de sağlanabilecek.
Kredi limitleri işletmenin yıllık cirosuna göre aşağıdaki tabloya göre belirlenecektir.
YILLIK CİRO (TL) | AZAMİ KREDİ TUTARI (TL) |
0-25 Milyon | 10.000.000 |
25-125 Milyon | 25.000.000 |
125 Milyon üzeri | 100.000.000 |
Kredi desteği, 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık yüzde 7,5 faiz oranlı olacaktır.
Başvurular 26.03.2020 itibariyle başlamıştır.
- İhracat mevcut olmayan firmaların sıfır faizli kredi için gerekli evrak listesi açıklanmasına istinaden;
- Son Kurumlar Beyannamesi ve Son geçici beyanname,
- Faaliyet konunuzu içeren ticaret sicil gazetesi,
- Faaliyet belgesi,
- Firmanızın faaliyet konusunu, hizmet/üretim sürecinizi anlatan kısa anlatımı,
- Şubat ve Mart ayı çalışan sayısı
Leave a Comment